Šeduvos gimnazijos moksleivių ekskursija Zabieliškio MAR

Š.m. kovo 30 d. Kėdainių mechaninio atliekų rūšiavimo ir biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo įrenginiuose, adresu Zabieliškio k., Pelėdnagių sen., Kėdainių r. (Zabieliškio MAR) ir Zabieliškio regioniniame sąvartyne lankėsi Radviliškio r. Šeduvos gimnazijos moksleiviai. Gimnazija dalyvauja tarptautiniame projekte apie medžiagų rūšiavimą, perdirbimą, jų tolimesnį kelią, todėl ekskursijos dalyvių tikslas buvo kuo daugiau sužinoti apie atliekų rūšiavimo sistemą Lietuvoje, atliekų perdirbimą, tolimesnį panaudojimą, susipažinti su atliekų tvarkymo įrenginiais.

Zabieliškio MAR veikia nuo 2016 m. pradžios, juose surenkamos ir  tvarkomos Kėdainių rajone susidarančios komunalinės atliekos. Įrenginių dėka iš surinktų komunalinių atliekų atskirtos antrinės žaliavos perduodamos perdirbimui ar kitokiam panaudojimui, o biologiškai skaidžios atliekos yra kompostuojamos.

VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui įgyvendinant projektą „Kauno regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra” (Nr. VP3-3.2-AM-01-V-02-008) buvo pastatyti Kauno komunalinių atliekų mechaninio-biologinio apdorojimo ir Kėdainių mechaninio atliekų rūšiavimo ir biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo įrenginiai, Kauno regiono gyventojams išdalinti konteineriai namudiniam kompostavimui (30000 vnt.). Projekto biudžetas 34,4 mln. eurų: iš jų 29,2 mln. eurų skirti iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, 5,2 mln. eurų prie projekto įgyvendinimo prisidėjo projekto vykdytojas VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centras.