Artėja metas keisti padangas: patarimai vairuotojams, ką daryti su senosiomis

Pagangų krūva nuotrauka

Balandžio pradžioje, prasidėjus ratų keitimo sezonui, daugelis automobilininkų susiduria su dilema – kur dėti senas padangas? Pastaruoju metu sudarytos itin palankios sąlygos – nuo prekybos vietų iki tam skirtų aikštelių. Atsikratyti nereikalingomis padangomis specialiuose taškuose nieko nekainuoja, jie patogiai pasiekiami kiekvienam vairuotojui.

Aplinkosaugos specialistai primena, kad teisinga padangų utilizacija – ypatingai svarbi tiek gamtai, tiek ir žmogui. Patekusios į aplinką jos dūla daugiau kaip šimtmetį, kartu išskirdamos gamtai ir žmonėms itin pavojingas chemines medžiagas.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) specialistai informuoja, kad senas padangas vairuotojai nemokamai gali palikti visose padangas parduodančiose prekybos įmonėse ir jas keičiančiuose automobilių servisuose.

„Ne visi žino, jog Lietuvoje padangų surinkimas ir perdirbimas yra įskaičiuotas į padangų kainą, tad jau pirkdami, gyventojai tuo pačiu susimoka už utilizavimą. Remiantis Atliekų tvarkymo įstatymu, nemokamai atiduoti nebenaudojamas padangas vairuotojai gali keičiant jas naujomis servise arba pirkimo metu – pardavėjams. Į pardavėjų gretas patenka ne tik specializuotos parduotuvės, bet ir didieji, padangas pardavinėjantys prekybos tinklai. Visi prekybininkai yra įsipareigoję priimti naudotas padangas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jeigu jų atiduodama tiek, kiek perkama“, – informuoja Kauno regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Laurynas Virbickas.

Esant poreikiui, nemokamai padangos priimamos ir Kauno regiono atliekų tvarkymo centro didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Čia gyventojai gali palikti iki 5 vienetų per metus.

Tiesa, Kauno RATC techninis inžinierius pažymi, kad paliekant padangas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, nors ir netiesiogiai, už jų perdirbimą gyventojai sumoka dar kartą. Padangas iš aikštelių turėtų pašalinti padangų importuotojų organizacijos. Tačiau dėl didelio padangų kiekio, organizacijos visų nepašalina ir tenka mums pirkti utilizavimo paslaugą. Dėl šios priežasties racionaliau jas priduoti padangų verslu užsiimančioms įmonėms, ten kur padangos ir įsigytos.

Juridiniai asmenys, kurių gretose yra ir minėtieji padangų keitimu bei prekyba užsiimantys verslai, padangų atliekas privalo atiduoti jas tvarkančiai įmonei pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo rašytinę sutartį.

„Šiandien vairuotojams sukurtos visos galimybės padangas lengvai ir nemokamai palikti specialiai tam skirtose vietose, kur bus pasirūpinta atsakingu jų utilizavimu. Dėl šios priežasties raginame visus elgtis pilietiškai ir bendruomeniškai – nenumesti šių kenksmingų atliekų tam nepritaikytose vietose“, – ragino Kauno RATC vadovas.

Aplinkosaugininkai įspėja, kad už kiekvieną ne vietoje išmestą padangą gali tekti sumokėti nuo 30 iki 90 eurų siekiančią baudą, o už aplinkai padarytą žalą – papildomai atlyginti 44 eurus.

Daugiau informacijos gyventojams gali suteikti Kauno RATC atstovai, susisiekus čia nurodytais kontaktais.

Pastebėjus ne vietoje paliktas padangas ar savavališkai juos išmetančius asmenis, Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija ragina apie tai nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba Aplinkos apsaugos departamentui (tel. 8 527 32995).

Sėkmingai utilizavus senas padangas, Kauno RATC kviečia gyventojus pademonstruoti bei pagilinti savo žinias apie atliekų rūšiavimą tampant specialaus egzamino dalyviais.

„Ar žinojote, kad nerūšiuodami atliekų už jų perdirbimą sumokame antrą kartą? Rūšiavimas padeda mažinti aplinkos taršą, taupyti gamtos išteklius, valdyti klimato pokyčius. Kviečiame išmėginti savo žinias apie tai. Geriausiųjų lauks dovanos“, – žada Kauno RATC veiklos administravimo vadovė Violeta Dumčienė.

Nemokamas egzaminas „Atliekų kultūra“ vyks balandžio 29 d. internetu. Dalyviai kviečiami registruotis čia.