Įsigalioja Vienkartinio plastiko mažinimo direktyva

Liepos 3 d. Europos Sąjungoje įsigalios Vienkartinio plastiko mažinimo direktyva, kuri draudžia teikti rinkai visus iš aerobiškai skaidaus plastiko padarytus gaminius ir kai kuriuos vienkartinius plastiko gaminius, skelbia aplinkos ministerija. 

Vartotojai visoje ES, pasak Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovės Vilmos Slavinskienės, staigaus pokyčio nepajus, nes direktyvos reikalavimai taikomi ne platinimo, o pateikimo ES valstybės narės rinkai momentu. Tai reiškia, kad ir Lietuvoje toliau galima platinti, parduoti, dalinti direktyvoje nurodytus gaminius, kurie įsigyti: iš gamintojo iki liepos 2 d. imtinai (pagal gamintojo sąskaitos-faktūros datą, o fizinis perdavimas gali įvykti ir vėliau, iš platintojo, kuriam gaminius ES tiekėjas link Lietuvos išvežė iki liepos 2 d. imtinai (pagal važtaraščio datą), iš importuotojo iš trečiųjų šalių (ne ES), kuris gaminiams iki liepos 2 d. imtinai įvykdė muitinės (išleidimo į laisvą apyvartą) procedūrą Lietuvoje, iš ES tiekėjo, kuris gaminius link Lietuvos išvežė iki liepos 2 d. imtinai (pagal važtaraščio datą), iš trečiųjų šalių (ne ES), jeigu gaminiams iki liepos 2 d. imtinai įvykdyta muitinės (išleidimo į laisvą apyvartą) procedūra Lietuvoje.

Kai jau bus išparduotos ir išdalintos visos sukauptos atsargos, vartotojai turėtų nebegauti šių gaminių:

padarytų iš aerobiškai skaidaus plastiko;

vienkartinių, kuriuose yra bent truputis plastiko – lėkščių, šakučių, peilių, šaukštų, lazdelių, šiaudelių, gėrimų maišiklių, oro balionėlių lazdelių, kosmetinių krapštukų;

vienkartinių gėrimų indelių ir gėrimų taros, pagamintų iš išplėstojo polistireninio putplasčio, įskaitant jų kamštelius ir dangtelius;

maisto, skirto vartoti be papildomo paruošimo, taros (dėžutės su dangteliais arba be jų).

Vienkartiniai gaminiai, kuriuose yra plastiko ir kurie Lietuvos rinkai nuo liepos 3 d. turės būti pateikiami su visoje ES vienodomis piktogramomis, yra šie:

higieninių paketų (įklotų), išskyrus naudojamų tik medicinos tikslams, pakuotės (ne mažesnės kaip 10 cm2);

tamponų ir jų aplikatorių pakuotės (ne mažesnės kaip 10 cm2);

drėgnųjų servetėlių, išskyrus naudojamų tik medicinos ar pramonės tikslamspakuotės (ne mažesnės kaip 10 cm2);

tabako gaminių su filtrais vienetinio pakelio ir išorinės pakuotės (ne mažesnės kaip 10 cm2) ir atskirai parduodamų filtrų pakuotės (ne mažesnės kaip 10 cm2);

gėrimų indeliai, kurie iš dalies pagaminti iš plastiko (pvz., kartoniniai indeliai, viduje padengti plastiko sluoksniu), ir vien iš plastiko pagaminti gėrimų indeliai.

Lietuvoje informacinis tekstas turi būti lietuvių kalba, bet šalia (aukščiau, žemiau ar šone) gali būti ir kitomis kalbomis.

Europos Komisijos visomis ES kalbomis parengtas piktogramas, skirtas įterpti į produkto ar pakuotės dizainą, galima rasti čia.

Visiems uždraudžiamiems gaminiams yra alternatyvos – arba perėjimas prie daugkartinių sistemų, arba vienkartiniai gaminiai iš kitų medžiagų.