Projektas „Gamtos herojai‘21“ ieško draugiškų aplinkai mokinių, pedagogų bei mokyklų

Visus neabejingus aplinkai, gamtai, gyvybei mokinius, mokytojus arugdymo įstaigų bendruomenes projekto „Gamtos herojai‘21“ organizatoriai kviečia teikti paraiškas į jau antrus metus iš eilės vykstančius apdovanojimus, kuriais siekiama ekologijos principus jaunajai kartai pradėti formuoti dar mokykloje.

Pernai metais projektas „Gamtos herojai‘21“ sulaukė daugiau nei dviejų šimtų paraiškų iš Lietuvos mokyklų, o šiemet organizatoriai tikisi sulaukti dar daugiau gamtos herojų iš visos Lietuvos ir išrinkti „Metų aplinkosauginio ugdymo įstaigą“, „Metų ekologiškiausią pedagogą“ bei „Metų aplinkai draugiškiausią mokinį“.

Siekiant sukurti darnią ir tvarią aplinką, būtina mažinti gamtos taršą, tausoti gamtos išteklius, valdyti klimato kaitą. Šį triūsą daro gamtos herojai, kurie dažniausiai veikia patylomis – atėjo metas juos išgarsinti, paviešinti jų darbus” – teigia Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Laurynas Virbickas.

Mokinių išradingumas – stebina

Anot organizatorių, ugdymo įstaigos ir patys mokiniai yra be galo kūrybiški. Aplinkosauginio sąmoningumo ugdymas ir gamtai draugiško gyvenimo būdo formavimas bei aktyvi aplinkosauginių idėjų sklaida ugdymo įstaigoms taip pat yra puikus tarpusavio pavyzdys. Todėl, kaip teigia projekto organizatoriai, labai svarbu įvertinti, paviešinti ir apdovanoti gamtosaugos srityje aktyviai veikiančias ugdymo įstaigų bendruomenes už jų nuveiktus darbus saugant gamtą.

„Atnaujinti seni tėčių kaklaraiščiai, iš maisto likučių sukurti nauji patiekalai, kalėdiniai žaisliukai iš senų džinsų, akcija, kurios metu mokiniai miesto centre prašo rūkančiųjų gesinti cigaretes ir vaišina iš mokyklos sodo skintais obuoliais – tai tik maža dalis projektų, kurie įgyvendinami Lietuvos mokyklų ir jose besimokančių mokinių bei juos mokančių mokytojų“, – teigia projekto „Gamtos herojai‘21“ organizatorė ir aplinkosauginės iniciatyvos „Kita forma“ vadovė Vaida Griškevičienė.

„Metų ekologiškiausia pedagogė“  –  svarbu ne prizai

Praėjusiais metais „Metų ekologiškiausia pedagoge“ tapusi Švenčionių r. Pabradės „Ryto“ gimnazijos mokytoja Zita Čičiurkienė jau dešimt metų yra ekologų klubo „Žaliuoju taku“ vadovė. Ji pasakoja, kad iniciatyva susidomėjo pagalvojusi apie savo mokinius, klubo narius, daug laiko skiriančius aplinkosaugai, kurie dalyvauti apdovanojimuose užregistravo ir ją pačią.

„Savo veiklas visuomet siejau su gamtosauga. Manau, kad žmonių pastangos išsaugoti aplinką, palikti kuo mažesnį ekologinį pėdsaką ir mažinti vartojimą, turi būti nuolatinės, o ne dėl prizų. Tai turi nuolat vykti, kad gyventume saugioje, švarioje aplinkoje, o pokyčiai pirmiausia turi įvykti mūsų galvoje“, – įsitikinusi moteris.

Mokytoja teigia, kad tokie konkursai, kuriuose įvertinamos mokinių pastangos kurti švaresnę aplinką, suteikia mokytojams galimybę ekologijos principus suformuoti dar mokykloje.

„Tokios iniciatyvos yra puikus pavyzdys jaunajai kartai. Kai mokiniai mato, kad apdovanojamos ne tik mokyklos ar mokytojai, bet ir jie patys, skatinamas ir jų aktyvesnis dalyvavimas“, – apie tai, kad aplinkosauginės iniciatyvos užsiimti aplinkos tvarkymu paskatina ir aplinkinius, pasakoja Z. Čičiurkienė.

Anot jos, malonu žinoti, kad savame krašte auga ar gyvena „Gamtos herojus“, o garsiai pasakodami jų istorijas, ir patys galime užsikrėsti gerumu ir noru prisidėti prie aplinkos išsaugojimo.

Konkurso eiga

Projektas vyks trimis etapais nuo rugsėjo 13 iki lapkričio 24 d. Nuo rugsėjo 13 d. iki spalio 22 d. kandidatai kviečiami registruotis užpildant elektroninę registracijos anketą ir kandidatuoti į vieną iš trijų kategorijų: „Metų aplinkosauginio ugdymo įstaiga“, „Metų ekologiškiausias pedagogas“, „Metų aplinkai draugiškiausias mokinys“.

Iki lapkričio 13 d. projekto organizatoriai rinks informaciją apie dalyvių vykdomus projektus, o nuo lapkričio 13 iki 19 d. dalyvių pateiktas anketas vertins komisija, kurios nariai – ekologai, aplinkosaugininkai ir kiti aktyvūs aplinkosaugos veikėjai.

Kas šiemet tapo „Gamtos herojai‘21“ nugalėtojais bus paskelbta lapkričio 24 d. vyksiančiuose apdovanojimuose.

Nugalėtojų laukia vertingi prizai

„Gamtos herojai‘21“ bus vertinami nacionaliniu ir regioniniu lygmenimis, o geriausiųjų laukia ne tik malonus dėmesys, bet ir rėmėjų prizai – studijos „Denim Diaries“, kurioje perdirbamas džinsas, įkūrėjos Mildos Paukštės edukacija bei prizai, originalius suvenyrus bei interjero detales iš sulūžusių riedlenčių kuriančio Simo Sonkino sukurti trofėjai bei pagrindinis prizas, kurio steigėjas – pirmoji ir didžiausia Lietuvoje licencijuota pakuočių tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“.

Susipažinti su konkurso nuostatais galite čia.

Registruotis į konkursą galite čia.