Ruduo kieme: kaip elgtis su žaliosiomis atliekomis?

Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Sodininkams netrūksta darbo, nes tenka paruošti kiemą artėjančiai žiemai. O kur dar auksu pasidabinę medžių lapai, kurie nukloja žemę tiek gyventojų kiemuose, tiek viešosiose erdvėse. Daugelis žmonių suka galvą – kaip elgtis su žaliosiomis atliekomis? Kauno regiono atliekų tvarkymo centro specialistai bei komunalininkai vieningai sutaria, kad netinkamai rūšiuojamos atliekos pridaro nemažai problemų.

Žaliųjų atliekų rūšiavimo svarba

Žaliosioms atliekoms priskiriamos sodų, parkų ir želdynų tvarkymo biologiškai skaidžios atliekos: šakos, lapai, žolė, velėna, vaisių krituoliai ir panašiai. Gyventojai žaliąsias atliekas turėtų kaupti tam skirtuose konteineriuose, kompostavimo dėžėse, esant didesniam kiekiui – didmaišiuose. Specialistai sako, kad svarbiausia žaliųjų atliekų nesumaišyti su mišriosiomis komunalinėmis atliekomis, jau nekalbant apie pakuočių atliekas. Taip pat pabrėžiama, jog lapai, nupjauta žolė sudėta į plastikinius maišus neatlaiko kelionės šiukšliavežėse, praplyšta ir susimaišo su šiukšliavežėje esančiu turiniu. Užterštos komunalinės atliekos, patekusios į rūšiavimo gamyklas, gadina įrenginius, apsunkina išrūšiavimą ir sukelia sunkumų išgauti kokybišką antrinę žaliavą.

„Mūsų įmonė užsiima žaliųjų atliekų kompostavimu. Gyventojai žaliąsias atliekas gali kompostuoti ir savo valdomos žemės sklype turimose kompostavimo dėžėse. Tam tinka ne tik lapai ir nupjauta žolė, bet ir daržovių bei vaisių likučiai. Gyventojai į žaliųjų atliekų aikšteles labai dažnai atliekas pristato plastikiniuose maišuose, kurie transportavimo metu plyšta ir susimaišo su žaliosiomis atliekomis“, – įžvalgomis pasidalijo Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Laurynas Virbickas.

Anot L. Virbicko, pasitaiko atvejų, jog plastikinių maišelių randama ir pas tuos, kurie yra užsisakę kompostavimo konteinerių išvežimo paslaugą: „Norint turėti kokybišką kompostą jokiu būdu negali būti plastikinių maišelių ar jų priemaišų. Tuomet, dėl plastiko gausos, sutrinka visas kompostavimo procesas bei krenta ekonominė nauda. Stinga žmogiškųjų išteklių, kurie plėšytų maišus ir surinktų plastiko atplaišas, kompostas dėl prastos kokybės praranda savo vertę ir tampa nepatrauklus pirkėjams, daroma didžiulė aplinkosauginė žala gamtai“.

Patogus ir greitas lapų tvarkymo būdas

Žaliąsias atliekas nuo mišriųjų privalo atskirti ir daugiabučių gyventojai. Daugiabučių bendrijoms, norinčioms apsitvarkyti savo kiemus ir susirinkti lapus, reiktų kreiptis į miesto komunalininkus, kurie nemokamai dalina specialius didmaišius. Tuo tarpu jų išvežimo kaina priklauso nuo užsakytų didmaišio kiekio.

Kaip teigia UAB „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa, Kaune jau yra išdalinta virš 1000 didmaišių, kurie ne tik palengvina komunalininkų, kurie surenka žaliąsias atliekas, bet ir žaliąsias atliekas kompostuojančių bendrovių darbą. Kaip teigia Kauno komunalininkų atstovas, viename didmaišyje telpa iki vieno kubinio metro lapų.

„Žaliąsias atliekas griežtai draužiama mesti į komunalinių atliekų ar kitus tam nepritaikytus konteinerius, taip pat šalia gatvės negalima palikti polietileninių maišų. Jie ne tik gadina miesto kraštovaizdį, bet ir gerokai apsunkina mūsų bei žaliąsias atliekas apdirbančių kolegų darbą“, – tvirtino „Kauno švara“ atstovas J. Tumpa.

Anot „Kauno švara“ specialisto, bendrovė imasi visų įmanomu prevencinių priemonių: šalia bendrojo naudojimo konteinerių aikštelių sustatė jau virš 100 vaizdo stebėjimo kamerų, fiksuojančių šiukšlintojus. Taip pat Kauno miesto teritorijoje šalia nelegaliai paliktų „savąrtynų“ sustatyta virš 50 informacinių stendų.

„Džiaugiamės, kad visuomenėje atsiranda vis daugiau sąmoningų piliečių, kurie ne tik sudrausmina ne vietoje atliekas paliekančius gyventojus, tačiau ir atsiunčia mūsų darbuotojams tokių nusižengimų vaizdo įrašus bei nuotraukas. Ši vaizdinė medžiaga padeda identifikuoti viešosios tvarkos pažeidėjus ir jiems taikomos piniginės nuobaudos“, – sakė J. Tumpa.

Kauniečiai, norintys įsigyti lapų sudėjimui skirtus didmaišius, turėtų skambinti į Kauniečių aptarnavimo centrą MANO KAUNAS, numeriu 8 800 20000 arba savo laisvos formos prašymus siųsti į mvs@svara.lt.

Atliekų rūšiavimas kapinėse

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro specialistai atkreipia dėmesį, kad žaliąsias atliekas nuo mišriųjų atskirti būtina ne tik namuose, bet ir tvarkantis kapinėse. Artėjant Vėlinių dienai komunalininkai ir atliekų tvarkymo centrai susiduria su nemažai iššūkių. Tuomet tarp žaliųjų atliekų atsiduria stiklinės ir plastikinės žvakės bei dirbtinės gėlės.

Komunalininkai primena, kad žaliosios atliekos surenkamos nuo balandžio mėnesio iki lapkričio mėnesio pabaigos. Esant poreikiui gyventojai žaliąsias atliekas gali patys atvežti į tam skirtas žaliųjų atliekų priėmimo aikšteles Kauno mieste ir rajone:

  • Nemajūnų g. 15A, Kaunas (Tel. 8 683 03786);
  • Juozapavos k., Vandžiogalos sen., Kauno rajonas (Tel. 8 645 35037);
  • Zabieliškio k., Pelėdnagių sen., Kėdainių rajonas (Tel. 8 682 55785).