ATIDUOTUVIŲ KIEMAS SUGRĮŽO LAPIŲ TVARUMO FESTIVALYJE

Jau trečius metus šurmuliuojančiame Lapių tvarumo festivalyje šiemet dalyvavo Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (Kauno RATC) pristatydamas teikiamą paslaugą – atiduotuvių punktus, į kuriuos Kauno regiono gyventojai gali atvežti nereikalingus, tačiau geros būklės daiktus ir taip suteikti jiems galimybę rasti naujus namus. Atiduotuvėse gyventojai gali ne tik palikti savo daiktus, bet ir pasiimti jiems patikusius kitų atiduotus daiktus. Indai, stalo įrankiai, virtuvės reikmenys, paveikslai – visi šie daiktai į renginį atkeliavo iš Kauno RATC Atiduotuvių.

Lapių tvarumo festivalio tema buvo maistas, dėl to lankytojai buvo kviečiami Atiduotuvių kieman atsinešti ir mainytis dar tinkamais naudoti virtuvėje naudojamais daiktais. Apsilankiusieji teigė, kad patys turi tikrai daug nebenaudojamų daiktų, džiaugėsi sužinoję, kur galima tuos daiktus padėti nepaverčiant jų atliekomis. Ir tikrai – daug smagiau atiduoti daiktus bei suteikti jiems naują galimybę, o kartu ir kitiems žmonėms džiaugsmo, nei tiesiog išmesti.

Kauno RATC atstovai džiaugėsi Lapių gyventojų ir renginio svečių sąmoningumu. Jie ne tik noriai mainėsi daiktais, bet darė tai atsakingai: nors ir patiko daiktas, tačiau, jei nežinojo, kur jį panaudoti – neėmė. Pavyzdžiui, pora mergaičių žavėjosi spalvingomis lėkštelėmis, pagyrė, kad gražios, tačiau pasiūlius pasiimti, sakė, kad namuose ir taip daug. O štai elegantiška senjorė apsilankiusi Atiduotuvių kieme džiaugėsi radusi jai tinkamą ir ilgai ieškotą puodelį.

Pasak Kauno RATC vadovo Lauryno Virbicko, vienas svarbiausių Atiduotuvių tikslų – mažinti vartojimą ir išmetamų atliekų kiekį. „Kviečiame ne vartoti, bet keistis daiktais“, – sakė Kauno RATC vadovas. Visose Atiduotuvėse galima ne tik nemokamai atiduoti savo, bet ir pasiimti kitų paliktus baldus, įvairius buities reikmenis, žaislus, laisvalaikiui skirtas priemones. Į Atiduotuvę pristatomų daiktų skaičius neribojamas – svarbu, kad jie būtų tinkami naudojimui: švarūs, nesulūžę, sausi.